Cei pasionati cu adevarat de fotbal si calatorii sigur vor ajunge in America de Sud si o vor adora. Mirajul cunoasterii pune stapanire pe tine imediat ce ai pus piciorul pe pamantul acesteia si te imbie sa-l strabati, bucurandu-te sa descoperi cea mai mare biodiversitate. Renumele multor tari de pe cuprinsul continentului precum Brazilia, Argentina, Uruguay, este legat de cel mai popular sport, fotbalul. Alaturi de fotbal, la fel de bine cunoscute sunt ritmurile de samba, care trezesc la viata intreaga Brazilie si nu numai, muzica folk argentiniana, dar si ritmurile de cumbia, care insotesc de regula, autobuzele cu calatori. In lupta pentru podium, pe langa fotbal si muzica, se inscriu si atractiile turistice, nu putine si foarte deosebite, ca si Machu Pichu, Cartagena, Insulele Galapagos, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Lacul Titicaca, jungla Amazonului.
Nici un alt continent nu se poate lauda cu cel mai lung lant muntos de pe terra: 7600km, Anzii. Ei troneaza grandiosi pe partea vestica a teritoriului, paralel cu coasta Pacificului, intinzandu-se de la tarmul Marii Caraibilor la capul Horn. Din „lada de zestre” a Americii de Sud mai scoatem la iveala: cea mai larga stramtoare maritima, Drake; lacul navigabil situat la cea mai mare altitudine din lume, Titicaca; lacul de mercur, descoperit in craterul unui vulcan din apropierea orasului Veracruz; cel mai inalt vulcan stins, Aconcagua; cel mai inalt vulcan activ, Antofalla; Amazonul, fluviul cu cel mai mare debit, cu cel mai lung curs navigabil, cu cel mai întins bazin hidrografic, care deverseaza in ocean o cincime din apa dulce de pe suprafata planetei; cascada cu cea mai mare cadere de apa din lume, Angel; cel mai mare port natural, Rio de Janeiro (Guanabara); cel mai inalt munte de pe Terra, masurat de la centrul planetei noastre, Chimborazo; cascada cu cel mai mare debit, Guaira si mai putem continua. Un loc aparte in randul atractiilor naturale de top de pe intinsul continent, il ocupa Atacama, considerata cea mai arida zona a lumii, cu un aspect extraterestru. Nimic nu creste aici, nimic nu traieste si nimic nu putrezeste, fara umiditate. Astazi traiesc, in orasele de coasta a desertului, peste 1 milion de oameni si s-a construit cel mai mare si mai avansat observator optic din lume.
Insa, de departe cea mai mare si misterioasa atractie o constitue Nazca, descoperita in anul 1926. La nivelul solului uriasele linii par o retea de drumuri galbene care intretaie pietrisul rosiatic, dar de la inaltime desenul devine descifrabil: un paianjen de 50 m, un condor gigantic cu aripile intinse masurand 120 m, o soparla cu lungime de 180 m si o maimuta de 100 m.
Legendele s-au tesut la tot pasul, cautand sa faca intelese creatiile si obiceiurile locului, sa le arate frumusetea lor, imbinata in mod miraculos in orasele continentului: Caracasul, o adevarata bijuterie a Venezuelei, datorita pozitiei, fiind amplasat intr-o vale minunata, la poalele muntelui Avila, sau poate mozaicului cultural, unde lucrurile vechi se impletesc armonios cu cele noi; „Orasul care le are pe toate” sau „Parisul Americii Latine”, Buenos Aires, care si-a creat propria savoare, este o destinatie unica, traditionala, avangardista si istorica; Bogota, unul dintre cele mai „metropolitane” si moderne orase nu doar din America de Sud, ci din intreaga lume, situata la peste 2600 de metri deasupra nivelului marii, in regiunea muntilor Anzi, orasul extrem de surprinzator din punct de vedere arhitectural; Rio de Janeiro, in traducere insemnand “Rau de Ianuarie”, foarte popular in special prin celebrul carnaval dar si datorita statuei lui Hristos, care domina orasul; Sao Paulo, numit „oras global Alfa” al lumii, atrage turisti de pe intreaga planeta, ademenindu-i, inainte de toate cu cele mai bune si apetisante clatite pe care le-au gustat vreodata, la Festivalul de Clatite.
Traversata de a ecuator si de tropicul Capricornului are si cea mai compacta zona forestiera din lume, ocupand in intregime Amazonia, Selva. Aceasta reprezenta cea mai veche formatiune vegetala de pe terra, neschimbata din epoca tertiara, bogata in mii de specii vegetale pe km2 si animale unicat (anaconda, lama, piranha, tapirul, jaguarul, sarpele cu clopotei, broastele testoase verzi de Galapagos, vulturii cu labe albastre).
Continentul Sud American este bogat si in resurse minerale, cele mai importante sunt aurul, minereul de fier, argintul, petrolul si staniul.
Aceasta parte a lumii exceleaza prin preparatele culinare foarte condimentate, bucataria acesteia fiind se pare influentata din savoarea bucatariilor portugheze si spaniole. Expertii in arta culinara considera ca America Latina va ajunge in varful clasamentului „gastronomic”, deoarece bucataria din aceasta parte a lumii se afla in plina expansiune, fiind zona care a progresat cel mai mult cu bucataria avangardista. Mancaruri traditionale cu care vei fi intampinat: Revuelto Gramajo, din bucataria argentiniana; ajitaco si sanchoco, din cea columbiana; Torrone di Dona Pepa si Pisco, din Peru; iar Brazilia vine cu vatapa, feijoada si Feijao e arroz.
Urmatoarea ta escala sigur va fi macar una dintre tarile Americii de Sud. Alege care: Brazilia, Argentina, Peru, Columbia, Bolivia, Venezuela, Chile, Paraguay, Ecuador, Guayana, Uruguay, Suriname si Guyana Franceza.